"Maraş'tan İstanbul'a Uzanan Bir Kadının Hikâyesi..."
Aday adaylığında en zoru seçti: "Maraş'tan İstanbul'a uzanan bir kadının hikâyesi..."
CHP'nin kadın adaylarından, İstanbul Arnavutköy Belediye Başkanı Aday adayı Seval Ödemiş'in öyküsü, Kahramanmaraş'tan Adana'ya, oradan da İstanbul'a kadar uzanıyor... Ödemiş, tercihlerinin, siyasi mücadele verdiği uzun dönemin bir ürünü olduğunun altını çiziyor.
CHP’de yerel seçimler için kadın aday adaylarının başvuruları önemli ölçüde arttı.
Belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusu yapan kadınlardan biri de Seval Ödemiş. İstanbul Arnavutköy için Belediye Başkan Aday Adayı olan Seval Ödemiş, bu tercihinin nedenini Kahramanmaraş’tan, Adana’dan İstanbul Arnavutköy’e uzanan siyasi mücadele hikayesinde saklı olduğunu söylüyor.
CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL’İN, “KADINLAR ADAY OLMALI” ÇAĞRISI…
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için siyasi partilerin aday belirleme çalışmaları sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yerel seçimler için aday adaylık başvuru süresi 5 Aralık Salı günü sona erdi. Aday olmak için aralarında mevcut belediye başkanlarının da bulunduğu 15 bin 464 kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kendinde bir belediyeyi yönetme hissi gören tüm kadınlar CHP’nin kesin kazanacağı yerlerde aday olmalı” çağrısının ardından, kadın aday adaylarının başvuruları da önemli ölçüde arttı.
NEDEN ARNAVUTKÖY?
CHP’de aday adaylığı başvuruları Avcılar, Şişli, Kadıköy, Bakırköy ve Maltepe gibi CHP’nin kalesi olarak görülen ilçelerde yoğunlaşırken Arnavutköy’de ise kadın aday adayı sürprizi yaşandı.
Üniversitede kamu yönetimi ve yerel yönetimler alanında eğitim alan, birçok proje uygulamasında yöneticilik yapan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun aktivisti, 12 yıl CHP Beyoğlu İlçe Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Seval Ödemiş Arnavutköy İlçe Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu.
İstanbul’un vitrin ilçelerinden Beyoğlu’nda siyaset yaparken son seçimlerde CHP’nin yüzde 12.74 oy aldığı Arnavutköy için Belediye Başkan Aday Adayı olan Seval Ödemiş, bu tercihinin nedenini Kahramanmaraş ve Adana’dan İstanbul Arnavutköy’e uzanan siyasi mücadele hikayesinde saklı olduğunu söylüyor.
İLKOKULDA CUMHURİYET GAZETESİ İLE BAŞLAYAN SİYASET MERAKI
Seval Ödemiş, Kahramanmaraş Elbistan doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini ise Adana’da tamamlamış. Henüz ilkokuldayken abisinin her sabah onu Cumhuriyet Gazetesi almaya göndermesiyle siyasete olan ilgisi de başlamış. Ödemiş, o yılları şöyle anlatıyor:
“Ben gazeteyi abime götürürdüm ve onun okuması bittiğinde gazetede kendi anlayacağım haberleri kesip sınıfta parmak kaldırıp, öğretmenimden izin alıp tüm sınıfa okurdum. Bu arada Cumhuriyet Gazetesi aldığım kitabevinin ismi Polen Kitabevi’ydi. Günün birinde bir kızım olursa kızıma bu ismi koyacağım derdim. Bir kızım oldu ve Polen koydum.
ARNAVUTKÖY’E UZANAN EŞİT TOPLUM MÜCADELESİ...
Cumhuriyet Gazetesi, toplumsal sorunlara olan ilgisi onu 15 yaşından itibaren Adana’da yoksullukla mücadele çalışmalarına katılmasını sağlamış.
İstanbul’da da uzun yıllar Beyoğlu’nda siyaset yapmış. 2011 – 2023 yılları arasında CHP Beyoğlu Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı yaparken Beyoğlu’nun yoksul mahalleri ile daha çok ilgilenmiş.
ARNAVUTKÖY NEDEN BEYLİKDÜZÜ GİBİ OLMASIN?
Peki, birçok aday adayı CHP’nin kalesi olarak görülen İstanbul’un merkez ilçeleri için aday adaylığı başvurusu yaparken o neden Arnavutköy’ü tercih etti?
Ödemiş, siyasi çalışmada Arnavutköy’e yabancı değil.
2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde CHP Yurt Dışı Örgütlenme (YDÖ) Koordinatörlüğüne bağlı İstanbul Gümrükler Seçim Koordinatörü olarak görev yapmış. Ödemiş bu görev çerçevesinde Arnavutköy İlçe Seçim Kuruluna bağlı Gümrük Geçici Seçim Kurulu Üyesi olarak yurt dışı seçimlerin yürütülmesinde kritik bir görev üstlenmiş.
Seval Ödemiş, aday adaylığında Arnavutköy’ü tercih etmesinin asıl nedeninin ise eşit toplum mücadelesi olduğunu belirterek şöyle devam ediyor:
“Benim derdim eşit toplum. Arnavutköy’ü tercih etmemin sebebi bu. Bilinçli olarak Arnavutköy geliştirilmemiş diye düşünüyorum. Mesela Beylikdüzü örneğine bakın. Yıllar önce İstanbul’un dışıydı. Fakat iyi bir yönetim ile cazibe merkezine dönüştü. Aynı şey neden Arnavutköy’de olmasın? Buranın iklimini, ağacını, doğasını koruyarak bir cazibe merkezine dönüştürmeyi hedefliyorum. Mesela Kanal İstanbul Projesi gündeme geldiğinde hepimiz oralarda kimler arsalar aldı biliyoruz. Arnavutköy bir rant alanı olacaksa bu Arnavutköy halkının rant alanı olur. Benim ranttan bahsettiğim şey birilerinin hesabına geçen milyon dolarlar değil, Arnavutköy halkının kursağından geçen ekmektir. Gençlere istihdamı sağlamaktır. Gençlerin sosyalleşebileceği alanlar yaratmaktır. Çocukların sanata eğilimlerini arttırmaktır. Kadınların kendilerini geliştirebileceği kurslarla donatmaktır.”