MESLEK MESELESİ MEMLEKET MESELESİ HALİNE GELMELİ…
Geleceğimizin teminatı yarının büyükleri gençlerimiz arasında yapılan araştırmalara göre 15-24 yaş Aralığındaki 3 milyonu aşan işsizin yüzde 32,7’sinin üniversite mezunu olduğu belirlendi.
Bu oran işsiz sayısındaki 1 milyon 155 bin kişiye tekabül ediyor.
Yani her 3 işsizden birini üniversite mezunu. Gençlerimize yaşamlarının belirli dönemlerinde, geleceğe yönelik plânlar, projeler yaptırılmalı hangi mesleğin kendisine daha uygun olacağını düşündürülmeli okumanın mı, meslek edinmenin mi, kendi açısından daha yararlı olduğuna karar vermeye çalıştığı bu dönemlerde doğru ve bilinçli yönlendirilmelidir.
Ülke ekonomisine katkıda bulunmak kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimizi tekrar canlandırmak için çırak yetiştirmek;
Olanakları kısıtlı, başarılı ilköğretim mezunu gençlerimizin esnaflıkta, sanayide, bilişim ve hizmet sektöründe eleman yetiştiren meslek liselerine girmelerinin desteklenmesi; staj olanağı sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi gerekir.
Çıraklık eğitiminin günümüzde örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış olması gençlerimizin için yönlendirme konusunda en doğru karardır.
Şuanda 10 bine yaklaşan çırak öğrenci sayımız bizleri memnun etmektedir.
Öğrenci ve velilerimizin illaki üniversite okumaktan uzaklaşması her türlü sevindirici bir bakış açısıdır. Buda gösteriyor ki eğitimdeki 4+4+4 sisteminin acilen değişmesi gerekmektedir.
2000 yılında üniversite sınavına toplam 1 milyon 408 kişi müracaat etmiş,
414.647 kişi üniversiteye yerleştirilebilmiştir.
2023 yılında bu sayı 3 milyon 527 bin 443 olarak artmış ,ancak 1 milyon 63 bin 807 kişi yerleşmeye hak kazanmıştır.
2023 yılı itibariyle yükseköğrenim mezunu olup ne eğitim birimlerinde nede istihdamda yer alamayanların sayısı ise 379 bin olurken bu sayı erkeklerde 117 bin, kadınlarda 263 bin oldu.
Bu istatistiklere baktığımızda hem gelecek adına hem de evlatlarımız adına büyük üzüntü yaşamaktayız. Gördüğümüz tabloda eğitim ve işsiz nesillerimizin sayısının artmaması için gençlerimizin gerek aile içerisinde gerekse eğitim alanında mutlaka hem eğitim hem de meslek eğitimi veren meslek liselerine ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmesi gerekmektedir.
MESLEK DEMEK GELECEK DEMEK
MESLEK MESELESİ DEMEK MEMLEKET MESELESİ DEMEK