Ormanlarda Kaçak Yapılar Doğrudan Yıkılacak
Orman Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre devlet ormanlarında kaçak bina ve ekim alanları hiçbir karara gerek olmaksızın kaldırılacak.
Devlet ormanlarında kaçak olarak yapılan tesis ve binalar, ekilen ve dikilen yerler ile mahsullerine hiçbir karara gerek olmaksızın el konulacak, yıkılmak ve sökülmek suretiyle ortadan kaldırılacak.
Orman Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan ve orman kanununun 17. maddesinin 2. fıkrasının uygulanmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmeliğine göre, bu tesislerin yıkım işlemlerine ait yapılan tüm masraflar şüpheliden tahsil edilecek.
Açma, işgal ve faydalanma ile dikim ve ekim yapılmak suretiyle işlenen suçlarda, suça konu fiilin başlangıcından itibaren Cumhuriyet savcısına bilgi vermek suretiyle olaya müdahale edilecek. İzinsiz her türlü dikim ve ekim yapılan yerler ile yapı ve tesise inşa aşamasında olanlar da dâhil olmak üzere, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, Orman Genel Müdürlüğü tarafından derhal yıkılması veya ortadan kaldırılması esas olacak. Ancak söz konusu yapı ve tesisler, ihtiyaç görüldüğü takdirde orman kanunu kapsamında ormancılık hizmetlerinde kullanılabilecek.
Salçalık domates, kavun, karpuz, fasulye, biber, patlıcan dahil bir çok sebze ve meyvede zararına satış yapan ya da ürününe alıcı bulamayan çiftçilerin protesto gösterileri bölgesel bazda devam ediyor.
Benzer şekilde arz-talep-fiyat dengesizliğinin patates tarafında da oluşması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.
Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı imzasıyla yayınlanan karara göre, bu sezon arz fazlalığı görülen patatesin kamu kurum ve kuruluşlarda tüketiminin artırılması talimatı verildi. Yine kamu kurumlarının ayni yardımlarında da patatese ağırlık verilmesi yönünde çağrı yapıldı.
"Patates Tüketiminde Farkındalığın Artırılması" konu başlığı ile hazırlanan resmi yazıda, "Tarım ürünleri arzının büyük ölçüde doğal kaynak ve doğa koşullarına bağlı olması nedeniyle, yıllar itibariyle istihsal miktarında dalgalanmalar yaşanmakta, oluşan arz fazlası veya açığının çeşitli politika araçlarıyla yönetilerek üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca arzdaki dalgalanmalar fiyat dalgalanmalarını da beraberinde getirmekte ve bu durum tüketici ve üreticiyi etkileyebilmekte ve üretici kararları üzerinde olusmsuz yansımalara neden olabilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Dağıtım yerlerine gönderilen resmi yazıda, "Bu mülahazalarla, 2024 üretim sezonunda ülke genelinde hasadı devam eden "patates ürününde", üretimin yurtiçi tüketimi ve ülkemizin ihracat kapasitesini aşması ve arz fazlasının ortaya çıkması öngörülmektedir. Arz fazlasının sebep olabileceği fiyat dalgalanmaları ve üreticilerin bir sonraki dönem ekim kararlarında oluşabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması maksadıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde yurtiçi patates tüketiminin artırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Dağıtım yerleri arasında tüm bakanlıkların yanısıra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Strateji Geliştirme Başkanlığının da yer aldığı yazıda, "Bu kapsamda bakanlığımız, kurumunuz ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarınızca (askeri birlikler, hastaneler, yurtlar, okullar, üniversiteler, belediyeler, kurum personel yemekhaneleri, sosyal tesisler, misafirhaneler, aşevleri vb.) sağlanan toplu yemeklerde ve yapılan ayni gıda yardımlarında mümkün olduğu kadar patates ürününe ağırlık verilmesine dair gerekli destek ve işbirliğinin sağlanması hususunda ilgilerini ve gereğini arz/rica ederim" denildi.