Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı Kahramanmaraş’ta Gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği’nin 2023 Yılı Olağan 2. Meclis Toplantısı’nda konuşan Başkan Güngör, “6 Şubat depremlerinde tarihi ve kültürel yapılarımız da zarar gördü.
Deprem bölgesinde yer alan 8 bin 444 tarihi yapıdan 169’u yıkıldı, 535’i ağır hasarlı, 390’ı ise orta hasarlı olarak tespit edildi. Deprem bölgesindeki kadim şehirlerimizi tekrar ayağa kaldırmak için Tarihi Kentler Birliği olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün başkanlığını yaptığı Tarihi Kentler Birliği’nin 2023 Yılı Olağan 2. Meclis Toplantısı Kahramanmaraş’ta yapıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çevre, Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, birlik üyesi belediye başkanları, meclis üyeleri ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, deprem bölgesindeki tarihi ve kültürel yapıların tekrar ayağa kaldırılması noktasında hazırlanan projeler istişare edildi. 6 Şubat depremlerine ilişkin video gösteriminin de yapıldığı toplantıda Başkan Hayrettin Güngör, şehirde yürütülen çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgiler aktardı.
Deprem Bölgesi Şehirlerimizi Tarihiyle Ayağa Kaldıracağız
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇEKÜL VAKFI Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Mithat Kırayoğlu, “Daha önceki meclis toplantımızı yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör ev sahipliğinde yapmıştık. Bugün yine Kahramanmaraş’ta bir araya geldik. Aradan çok zaman geçmedi ama çok büyük olaylar yaşandı. 6 Şubat depremleri meydana geldi. Unutulmaz bir an, tarifsiz bir acı. 50 binden fazla canımızı kaybettik. Bu süreçte bizleri de çok zorlu bir görev bekliyor. Kentlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Kentlerimizi fiziki olarak inşa etmenin yanı sıra şehirlerimizin tarihi ruhlarını ve kültürel yapılarını da ayağa kaldırmalıyız. Kahramanmaraş’tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye gibi tüm şehirlerimizde bu topyekün kalkınmayı sağlamalıyız. Bu süreçte hepimize büyük görev düşüyor. Tarihi Kentler Birliği olarak bizler de bu süreçte görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Deprem Sürecinde Büyük Bir Dayanışma Örneği Gösterdik
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Hayrettin Güngör, “Asrın felaketinin ardından el birliğiyle gösterdiğimiz çabalarla hamdolsun bu günlere geldik. Geldiğimiz noktada büyük bir dayanışma var, büyük bir emek var. Bunun için ne kadar teşekkür etsek az. Bütün kurumlarımız, belediyelerimiz, yurt içinden ve yurt dışından STK’larımız, gönüllülerimiz yanımızda oldu” cümlelerini kaydetti.
Kültür Hazinelerimize Yeniden Kavuşacağız
Deprem bölgesi şehirlerde hasar gören tarihi ve kültürel yapılara ilişkin bilgiler aktaran Başkan Hayrettin Güngör, “Tarihi Kentler Birliği, 466 üye belediyesiyle büyük bir aile. Türkiye’de en fazla gönüllü üyesi olan birlik Tarihi Kentler Birliği. Bunun için tüm üye belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Şehirlerimizi daha iyi aşamaya nasıl getiririz noktasında birlik olarak gayretimizi sürdürüyoruz. 6 Şubat depremlerinde tarihi ve kültürel yapılarımız da zarar gördü. Deprem bölgesinde yer alan 8 bin 444 tarihi yapıdan 169’u yıkıldı, 535’i ağır hasarlı, 390’ı ise orta hasarlı olarak tespit edildi. Deprem bölgesindeki kadim şehirlerimizi tekrar ayağa kaldırmak için Tarihi Kentler Birliği olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle şehirlerimizde hasar gören tarihi yapılar restore edilerek inşallah yeniden hizmete açılacak ve kültür hazinelerimize yeniden kavuşacağız” diye konuştu.
Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılması Son Derece Önemli
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çevre, Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, “Deprem sürecine dair zihnimizde en çok kalan şeylerden birisi devlet millet dayanışması oldu. Belediyelerimizin iş birliği ve toplumsal dayanışmamız gerçekten takdire şayan. Yaraların sarılması noktasında bu gerçekten çok önemliydi. Deprem sonrası şehirlerimizi yeniden inşa ederken kültürel mirasa ve değerlere de sahip çıkmalıyız. Bu noktada Tarihi Kentler Birliğinin de önemli rol oynadığını düşünüyorum. Bugün buraya gelerek özellikle kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına ve şehirlerin bunları referans alarak yeniden ihya edilmesi sürecine emek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum” dedi.