TRAFİK KAZALARININ MEYDANA GELMESİNİN BAŞLICA SEBEPLERİ
Yaya olsun, araçla olsun trafikte hepimiz risk altındayız.
Hiç birimiz evden ya da iş yerinden çıkarken başımıza kaza gelebileceğini düşünmeyiz. Ama her zaman bu ihtimali aklımızın bir köşesine not etmeliyiz.
Çeşitli araştırmalara göre, araç kazalarının çoğu aşağıdaki nedenlerden birinden dolayı meydana geliyor:
Sürücü davranışı
Arızalı ekipman
Kötü yol tasarımı veya bakımı
Sürücü Davranışı
Kazaların %94’ünün kritik nedeninin sürücü hatası olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Sürücüler direksiyon başında ihmalkar davranır ve araçlarını sorumlu bir şekilde kullanma konusunda diğer sürücülere karşı görevlerini ihlal eder. Kazalara neden olan sürücülerin direksiyon başında yaptığı en yaygın hatalardan bazıları şunlardır.
Dikkatsizlik/uygun bir gözlem yapmama,
Sürücüler her zaman yola ve diğer araçlara dikkat etmezler. Araştırmalar, dikkatsizliğin, kazalardaki sürücü hatalarının %41’ini oluşturduğunu buldu.
Kötü karar alma,
Deneyimli sürücüler bile sürüş sırasında her zaman en iyi kararları vermez. Kararla ilgili hatalar sonucu sürücü davranış kazaları yaklaşık %33 oranına denk gelmektedir. Sürücüler genellikle belirli yol ve hava koşullarında olması gerekenden daha hızlı gider, diğer sürücülerin hızını yanlış değerlendirir ve direksiyonu çevirirken aşırı rahat davranırlar.
Agresif sürüş,
Agresif bir şekilde hızlı kullanma, trafikte makas atma gibi agresif sürüş davranışları gösteren sürücüler kazalara neden olmaktadır.
Birçok sürücü hatası aşağıdaki nedenlerden birinden dolayı oluşur:
Alkolün Etkisi Altında Araç Kullanmak
Alkolün etkisi altındaki sürücülerin tepki süreleri genellikle daha yavaştır ve direksiyon başında sağlam kararlar alamazlar. Kan alkol oranı .08 veya daha yüksek olan sürücüler yasaya göre araç kullanamazlar, ancak bu binlerce insanın bunu yapmasını engellemez. Akollü sürüşün kaza ölümlerinin %31’inde rol oynadığını tespit edildi.
Dikkatsiz Sürüş,
Gözlerinizi yoldan bir an bile ayırmanız felaketle sonuçlanacak yaralanmalara ve hasarlara yol açabilir. Dikkatsiz sürüşün birçok biçimi vardır, bunlar arasında şunlar bulunur:
Telefon kullanımı – Sürücüler için en yaygın dikkat dağıtıcı şeylerden biri akıllı telefonlardır. Sürücüler genellikle araç kullanırken mesajlaşır, sosyal medyayı kontrol eder, fotoğraf çeker, e-postaları kontrol eder ve internette gezinir.
Yemek yemek
Radyo, GPS veya diğer araç içi cihazların ayarlanması
Araçtaki yolcularla etkileşim kurmak
Okuma
Sürücü Yorgunluğu,
İhtiyaç duydukları uykuyu alamayan sürücüler, araç kullanırken dikkatlerini vermede zorluk çekebilirler. Bazı sürücüler direksiyon başında uyuya kalırlar ve bu da aracın yoldan çıkmasına ve diğer araçlara, yayalara veya hareketsiz yapılara çarpmasına neden olur.
Arızalı Araç,
Sürücü hatası çoğu motorlu taşıt kazasının kritik nedeni olsa da, tek olasılık bu değildir.
Arızalı araçlar tüm kazaların yaklaşık %2’sini oluşturur.
Kazalara neden olan en yaygın arızalardan bazıları şunlardır:
Arızalı lastikler (Arızalı araç kazalarının yüzde 35’i)
Arızalı frenler (arızalı araç kazalarının yüzde 22’si)
Arızalı direksiyon (arızalı araç kazalarının yüzde 3’ü)
Bilinmeyen araç sorunları (arızalı araç kazalarının yüzde 40’ı)
Çevre,
Çevre, kazaların yaklaşık %2’sinin kritik nedeni. En yaygın çevresel sorunlardan bazıları şunlardır:
Kaygan yollar (örneğin, moloz, buz) (çevreyle ilgili kazaların yüzde 50’si)
Parlama (Çevreyle ilgili kazaların %17’si)
Engellerin görünmemesi (Çevreyle ilgili kazaların %11’i)
Karayolu ile ilgili koşullar (çevre ile ilgili kazaların yüzde 9’u)
Şunu unutmayalım ki kendimize, sevdiklerimize ve diğer insanlara karşı sorumluyuz. Güzel başlayan bir gün , sakat kalarak ya da birisini kaybederek sonlanabilir.