" Edebiyat Yolu " olarak nitelendirdiğimiz Kayseri yolu üzerindeki tünellere şair ve yazarlarımızın isimlerini vurduk. Gerçekten güzel bir fikir. Sonradan aldığımız bilgiye göre bu ismi ilk defa zikreden KSÜ Rektör yardımcısı Kadir SALTALI bey olmuş.
Bu bir vefa örneği. Aynı zamanda seslerini sağlıklarında sınırlarımızın dışında duyulan şair ve yazarlarımızın kendi hak ettikleri bir emek sonucudur.
Abdurrahim KARAKOÇ, Bahaettin KARAKOÇ, Erdem BAYAZIT,Ali KUTLAY,Aşık Mahsuni ŞERİF,Hayati Vasfi TAŞYÜREK , Cahit ZARİFOĞLU, Alaaddin ÖZDENÖREN, Akif İNAN,Rasim ÖZDENÖREN, Nuri PAKDİL,Sezai KARAKOÇ ve Necip Fazıl KISAKÜREK'in haklı bir yerde isimleri yaşatılacaktır. KAYSERİ'den KAHRAMANMARAŞ 'a gelen birileri bu edebiyat yolundan Edebiyatın Başkentine gireceklerdir.
Belki "Yedi Güzel Adam" müzesini gezecekler ama onu cazip hale getirecek nasıl bir hamle yapacağız?
Daha önce "Şair ve Yazarlar Konağı" vardı. En azından şiirin ve edebiyatın başkentine uygun bir çağrışım ypıyordu. Orada zaman zaman şair ve yazarlarımız toplantı yapıyordu.
Yaşayan şair ve yazarlara ait yeniden bir konak ,bir mekan açılmalı. Şair ve yazarlarımıza sürekli hizmet veren, programlı bir şekilde her gün fasılasız orada şair ve yazarlarımız bulunmalı.
Kültürümüze uygun bir şekilde toplantılar yapılmalı. Edebiyat yolundan gelen bir yabancı misafir bu konağa geldiği zaman orada şiir veya edebi sohbet eden bir Maraşlı şairi dinlemeli. Orada sürekli hizmet eden çay ve kahve ikram eden birkaç görevli olmalı. İster üç kişi ister beş kişi olsun günün belli saatlerinde orada şair ve yazarlarımız orada sohbet etmeli.. Şehrimizde yaşayan emekli ,genç,çalışan burada gelip bir şiir dinlemeli. Bir huzur ortamı sağlanmalı.
Edebiyat,kültür ağırlıklı dernek, vakıf ,gazete, eser sahipleri, dergi sahipleri ve yazarları burada program yapmalı.Kitap tanıtımı ve imza günleri yapılmalı. Siyasetten uzak bir huzur ortamı sağlanmalı.
Daha önceki yazılarımda da işaret ettim. Kendi kültür ve değerlerimizi yaşatmazsak , gelecek de bir nesil bulmak mümkün değil.
Yol yaparsınız o yol bozulur yeniden yapmak mümkün. Köprü yaparsınız yıkılır ama yenisini yaparsınız. Ama kültürümüz yıkılırsa yerine koyamayız.
Edebiyat yolundan,Edebiyatın başkentine gelen birileri o ruhu yaşamalı. Ünescoya aday bir edebiyat şehrinde bu hava estirilmelidir.
Büyükşehir Belediyemiz hiçbir fedakarlıktan çekinmeden bu hususta başka fikirleri de dinleyerek şehrimizi dünyaya tanıtabilir.
Sayın Başkan Hayrettin GÜNGÖR beyde bu heyecanı görüyorum. Kahramanmaraş Uluslar Arası Şiir ve Edebiyat Günleri bunun bir göstergesidir. İnşallah Kahramanmaraşlının birikimini hem gelecek kuşaklara taşırız. Hem de dünyaya değerlerimizi sunarız.
Edebiyatın Yolunun Kahramanmaraş'tan geçtiğini dünyaya duyurmalıyız.
CEVDET ALPEREN