Hayatımızda bazen her şey planladığımız gibi gitmeyebilir. Kaynakların sınırlılığı, beklenmedik zorluklar, krizler ve belirsizliklerle dolu bir dünyada, problem çözme becerimiz elde edeceğimiz başarılar ya da engelleri aşabilmemiz için belirleyici bir rolde olabilir. Brikolaj ise elimizdeki mevcut kaynaklarla yaratıcı çözümler üretmemizi sağlayan bir teknik olarak bizi daha güçlü ve esnek kılar.
Brikolaj, zorluklarla başa çıkma ve zorlukları güçlenerek aşabilme ile ilgili olan psikolojik dayanıklılık kavramını pratikte ortaya koymanın yaratıcı bir yoludur. Zor durumlarda çözüm üretmek ve belirsizlikte yol alabilmek için brikolaj yaklaşımı kullanılabilir.
Psikolojik dayanıklılık, değişime ve beklenmedik durumlara uyum sağlayabilme yeteneğidir. Brikolaj ise bu esnekliğin somut bir şekilde pratikte uygulanan halidir. Örneğin, bir iş kaybı durumunda yeni beceriler edinerek kariyer yollarını yeniden inşa etmek ya da mevcut becerilerle kendine yeni bir kariyer yolu yaratmak brikolajın kullanıldığı bir psikolojik dayanıklılık örneğidir.
Zorlukları aşmanın en kilit noktası mevcut olanı yeniden değerlendirmektir. Brikolaj, bireyin sahip olduğu kaynakları sıra dışı şekillerde kullanmasını sağlamaktadır. Psikolojik dayanıklılık ise bu yaratıcı süreci destekleyen zihinsel gücü işe koşar.
Psikolojik dayanıklılık, "neyim eksik" yerine "neye sahibim" bakış açısını benimsemeyi teşvik eder. Brikolaj ise tam olarak bu zihniyetin somut halidir.
Brikolaj sayesinde sınırlı koşullarda dahi çözümlerin var olabileceğini görürüz. Bu farkındalık ise özgüven sağlar. Sınırlı koşullar ya da kriz anlarında brikolaj ile üretilen bir çözüm kontrol hissi sağlayarak dayanıklılığı arttırır, duygusal esnekliği destekler. Brikolaj ve psikolojik dayanıklılık ilişkisi bireylerin sadece krizleri aşmalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu krizlerden öğrenip güçlenmelerini sağlayan bir dönüşüm sürecine motive eder.
Bir grup müzisyenin, oyuncak çocuk enstrümanları kullanarak bu oyuncaklardan yepyeni bir orkestra yaratması, çocukların oyuncaklarından eksik parçaları kullanarak yeni oyunlar icat etmesi, deprem sonrası sınırlı malzemelerle inşa edilen dayanıklı barınma yapıları, yaptığı yemekleri kırık bir tabakta sunan sosyal medya fenomeni olan bir aşçı brikolaj yaklaşımıyla yaratıcı çözümler bulmuş ilham veren örnekler olarak sıralanabilir.
Brikolaj, sadece bir beceri değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Hayatta karşılaşılan engeller karşısında güçlü ve yaratıcı kalmanın anahtarıdır. Brikolaj zihniyetine sahip olan ya da brikolaj felsefesiyle hareket eden bireyler, hayatın getirdiği sürprizlere her zaman hazır olabilir. Elimizdekilerle yetinmek yerine, her fırsatı yeniden yaratmak mümkündür.
Psikolojik Danışman Zahide Ebrar Türksayar