Değerli okuyucularım, bugün sizlerle, Aydın’ın gözbebeği olan ve binlerce öğrencisi bulunan Adnan Menderes Üniversitesi’nin (ADÜ) Rektörü Prof. Sn. Bülent Kent’le yaptığım söyleşiyi paylaşacağım.
Bu söyleşi vesilesiyle Sultanhisar Lisesi mezunu Sn. Bülent Kent’in düşüncelerini de öğrenmiş olacağız.
Siyasi iktidarlarda genel performans için ilk yüz gün esas alınır. Bu bence kişilerin performansı bakımından da geçerli bir süre. Göreve gelişinin üzerinden yaklaşık yüz gün geçen Sn. Rektörümüzün ben de ve Aydın’da bıraktığı izlenim olumlu.
ÖNCELİKLE ADÜ’NÜN İLÇELERDEKİ YÜKSEK OKULLARINDAN BAŞLIYORUZ
DİDİM
Didim’deki turizm ve otel İşletmeciliğinin bulunduğu yerde depremzedeleri barındırıyorduk. Depremzede vatandaşlarımız burayı yavaş yavaş boşaltıyorlar. Burayı tamamen turizm eğitimi için tahsis edeceğiz. Didim Belediyesi’yle iş birliği yapıyoruz. Gastronomi ve yabancı dil eğitimlerini burada vereceğiz ve çeşitli bölümler açacağız. Ayrıca bir de uygulama otelini faaliyete geçireceğiz. Zaten diğer bir uygulama otelimiz şu anda hizmet veriyor. Buradaki arazi 150 dönüm civarında.
SÖKE
Ahmet Gözen:
Bu ilçemize AK Parti iktidarı döneminde bir organize sanayi bölgesi kuruldu ve buraya SERAMİK, KİMYA ve KÂĞIT başta olmak üzere birçok alanda çok büyük yatırımlar yapıldı. Bu bağlamdaki en önemli yatırımlarımızdan biri de KİPAŞ HOLDİNG. KİPAŞ’ın sahibi Hanefi Öksüz, kardeşi Ahmet Öksüz ve kızı Sinem Öksüz Hanımefendi, Maraş depreminde bu ilimize Sökelilerin yaptıkları yardımlardan dolayı bana, “Maraşlı olduğumuz kadar Sökeliyiz de” diyerek duygularını ifade etmişlerdi.
KİPAŞ yetkilileri, Söke’ye çöpten kâğıt üretmek için bir milyar dolar yatırım yaptıklarını, jeotermal dâhil, Aydın’da yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yatırımlarının bulunduğunu, yatırım yapmayı sürdüreceklerini, burada ayrıca gaz beton fabrikalarının da faaliyette olduğunu belirtmişlerdi. Aydın’da başka hangi yatırımcının 5 milyar dolarlık yatırımı var, merak ediyorum.
KİPAŞ HOLDİNG’in beyaz yakalı ve mavi yakalı çalışanları ile normal işçilerinin %80’ini Sökeliler oluşturuyor.
· Enerji Grubu’nda 50 kişi beyaz yakalı, 403 kişi mavi yakalı.
· Kâğıt Grubu’nda 168 kişi beyaz yakalı, 819 kişi mavi yakalı.
· Gaz Beton Grubu’nda 33 kişi beyaz yakalı, 149 kişi mavi yakalı.
· Toplam çalışanların sayısı yaklaşık 1600 kişi ve bunların %80’i Sökeli.
Buradaki tesisleri daha önce ADÜ Rektörü Sn. Osman Aldemir’le ziyaret ettiğimizde Sn. Sinem Öksüz şöyle bir ifade kullanmıştı:
“Benim kâğıt fabrikamda mavi yakalı ve beyaz yakalı personele ihtiyacım var. ADÜ Rektörü Sn. Osman Aldemir’e KÂĞIT SANAYİSİ alanında açılacak meslek yüksek okulu için elimizden gelen desteği sağlarız.”
Sn. Rektör, Söke’yle ilgili düşünceleriniz neler? Söke’de bir MİMARLIK FAKÜLTESİ, kâğıt Meslek Yüksek Okulu açacak mısınız? Siz de Kipaş Kâğıt Fabrikası’nı ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Ahmet Ağabey, kâğıt fabrikasını ziyaret etmeyi tabii düşünürüm; hatta çok da memnun olurum. Beraber gideriz inşallah. Söke Ticaret Odası ve Söke Sanayi Odası yetkilileri beni ziyaret ettiklerinde ilk önce kâğıt üzerine teknik eleman nasıl yetiştirebileceklerini sordular. Bu yüksek okulu Söke’de açacağız. Ayrıca, kâğıt üzerine mühendislik bölümü de açabiliriz. Bu konuda Ticaret Odası ve Sanayi Odası yetkilileriyle mutabık kaldık. KİPAŞ Kâğıt Fabrikası’na gerçekleştireceğimiz ziyarette fabrika sahiplerinin olabilecek desteklerini de konuşuruz inşallah. Söke için hayırlısı olsun.
Odaların söz konusu ziyaretlerinde başkanlar ve yetkililerle Söke’de mimarlık bölümünü neden açamayacağımız konusunu irdeleyerek kendilerini ikna ettik. Burada İşletme Fakültesi kuracağız. Bunun için Sökelilerden destek bekliyoruz. Buradaki kampüsümüzde yapay zekâ ve sağlık turizmine dönük bölümler açılabilir.
Söke Ovası pamuk üretiminde öncü; bu nedenle pamukla ilgili bir yüksek okul da açılabilir. Söke’ye yaptığım ziyarette bu hususların hepsini masaya yatırdık. Burada yeni bölümleri faaliyete sokacağız. Bu vesileyle, Söke Ticaret Odası Başkanı, Söke Sanayi Odası Başkanı ve Söke Belediyesi Başkanı’na ve bu kurumlarımızın yetkililerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sağ olsunlar.
Kipaş Holding’in sahipleri Sn. Hanefi Öksüz’ü, Sn. Ahmet Öksüz’ü ve Sn. Sinem Öksüz Dedebayraktar’ı üniversitemize davet ediyorum. Kendilerine ülkemize ve Aydın’a yaptıkları yatırımlar için teşekkür ediyorum.
KUŞADASI
Burada KONSERVATUARIMIZ var. Kuşadası Belediyesi KERVANSARAYI üniversitemize tahsis etti. Ayrıca yeni bir yer temini için de çalışıyorlar. Kuşadası Belediyesi de bize destek veriyor, sağ olsunlar. Konservatuar için yer kiraladılar ama biz bir yer daha istiyoruz. Konservatuar için estetik bir mekân Kuşadamıza çok yakışır.
Kuşadası’nda bir de denizcilik fakültemiz var. Ama bu fakültemizi aktif hala getirmemiz gerekiyor. Ne yazık ki bunun için bütçemiz yok. Buraya yeni bir bina yapma ve kadro verme imkânımız yok. Kuşadası Belediyesi ve Ticaret Odası bize yer gösterirlerse gerekeni yaparız. Denizcilik fakültemiz için girişim yapmak istiyoruz. Burada yaşlı yabancılar için bakımevleri açmamız da lazım.
DAVUTLAR
Burada yiyecek alanında açmak istediğimiz bölümü YÖK’e kabul ettiremedik. GASTRONOMİNİN farklı dallarında bölümler açmak istiyoruz. Buradaki meslek yüksek okulumuz çok başarılı.
KOÇARLI
Koçarlı’daki yüksek okulumuza Belediye Başkanı Sn. Nedim Kaplan çok önem veriyor. Buradaki yüksek okulumuz tarım ve gıda üzerine. Sn. Kaplan’a desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bu bölgede deprem riski yok, o nedenle alt yapısını geliştirebiliriz. Yurt sorunu da yok. Sn. Nedim Kaplan ilçesi için uğraşıyor. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Ahmet Gözen:
Sn. Rektör, Başkan Sn. Nedim Kaplan’ın ADÜ için düşünceleri var. Koçarlı içindeki Çamlık Mesire Alanı’nı Meslek Yüksek Okulu’na tahsis edecek. Yüksek okulun binasının yerini değiştirecek. Üniversiteye ait ÇAKMAR’daki 700 dönüm arazide sahada katma değeri yüksek aromatik bitki üretilmesini tavsiye ediyor. Kendisi “üniversitemize her türlü yardımı yaparız” diyor.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Koçarlı’da yeni bölümler açacağız.
GERMENCİK
Ahmet Gözen:
Sn. Rektör, jeotermalin başkenti Germencik’tir. GÜRİŞ JEOTERMAL’in sahibi RAHMETLİ İDRİS YAMANTÜRK çok güzel bir okul inşa etti ve ADÜ’ye bağışladı. Ancak kendisinin tek bir isteği olmuş. Konuyla ilgili olarak GÜRİŞ CEO’su Sn. Ali Karaduman’la konuştum. Sn. Karaduman “Biz GÜRİŞ olarak çok üzülüyoruz. Buradaki okulu jeotermal enerji alanında personel yetiştirmesi için inşa ettik. Ancak ADÜ bizim istediğimiz amacına uygun bölümleri açmadı. Rahmetli İdris Yamantürk bu okulu yaparken amacına uygun kullanılmasını istemişti. Yazılı olmayan vasiyeti vardı. İdris Yamantürk büyüğümüzün kemiklerinin sızladığını düşünüyoruz’’ demişti. Sn. Rektörüm, bağışçının isteği doğrultusunda başka bölümlerin kullandığı bu binada jeotermal alanında personel yetiştirecek bir mühendislik bölümü veya yüksek okul açmayı düşünüyor musunuz?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Ahmet Ağabey, bu çok haklı bir eleştiri. Orada çok güzel bir tesis yapılıp üniversitemize teslim edilmiş. Ne var ki burada ezbere bazı bölümler açılmış. Mesela, bunlardan biri Acil Yardım Bölümü. Biz bu konuyu YÖK nezdinde savunduk ama YÖK isteğimize olur vermedi. Germencik Meslek Yüksek Okulu Müdürü’ne söyledim. Burada JEOTERMAL, ELEKTRİK, İHA ve SİHA BAKIM TEKNİKERLİĞİ gibi teknik bölümler açacağız. Gerekli hazırlıkları yaptık. Yalnız bir sıkıntımız var, laboratuvarımız yok. Bunun için de Aydın’daki jeotermal firmalarından destek istiyoruz. Bu bağlamda Germencik Belediyesi’ne de çok iş düşüyor. Sn. Fuat Öndeş’in bu hususlarda katkısının olacağına inanıyorum. Sn. Başkanın da katılacağı bir toplantı yapalım. Burada TEKNİK MESLEK YÜKSEK OKULUNU kurmak adına adımlarımızı atalım. Biz ADÜ olarak bu iş birliğine hazırız.
İNCİRLİOVA
Ahmet Gözen:
İncirliova Belediye Başkanı, ilçesinin daha iyi hizmet alması için İYİ Parti’den AK Parti’ye geçti. Kendisinin üniversiteden çok büyük beklentileri var.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
İncirliova ve Umurlu ADÜ’nün eğitim kurumlarının bulunmadığı iki yerleşim yeri. İncirliova Belediye Başkanımız Sn. Aytekin Kaya’yla bu konuda bir temasımız olmadı ve henüz İncirliova’yla ilgili bir çalışmamız yok.
KÖŞK
Ahmet Gözen:
Köşk ilçemizle ilgili projeleriniz var mı?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Burada finans, sigortacılık ve işletme alanlarında bölümler açılmış; ancak YÖK bu bölümler için kadro vermemiş. Bunları kapatacağız. KÖŞK ilçemize uygun olacak şekilde, HAYVANCILIK VE GIDA alanlarında meslek yüksek okulları açacağız.
SULTANHİSAR
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Bu ilçemizdeki yüksek okullarımızda kontenjanlar doluyor. Öğrencilerin ciddi teveccüh gösterdiği bölümlerimiz var. Bunlar, gıda, kuaförlük, güzellik uzmanlığı, cilt bakımı ve insan mutluluğu üzerine eğitim imkânı tanıyorlar. Ayrıca harika bir de atölyemiz var. Burayı mutlaka görmenizi isterim. Burada yeterli bir alt yapımız mevcut.
NAZİLLİ
Ahmet Gözen:
Nazilli genişçe konuşulacak bir ilçemiz. Asıl konu buradaki iktisat fakültesi. Başında Prof. Sn. Yusuf Kaderli ve Doç. Sn. Ali Petek var. Ben bu hocalarımızın Ayvalık’ta 3 gün süren ve belli bir meblağ ödenerek takip edilebilen, finans ve borsa üzerine çalışmalarına izleyici olarak katıldım. Prof. Sn. Kaderli için Türkiye’nin Finans ve Borsa Sihirbazı diyorlar. Öğrencilerinin üniversiteler arası yarışmalarda takım şampiyonlukları var.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
ADÜ’de benzer üç bölüm var. Söke’de işletme, Aydın Efeler Merkez Kampüsü’nde iktisat ve yine Nazilli’de iktisat fakültemiz var. Fakülte dekanlarımızla konuştuk. AYDIN EFELER MERKEZ KAMPÜSÜ’ndeki fakülteyi siyasal bilgiler fakültesine dönüştüreceğiz. Nazilli’deki fakültemizi FİNANS VE BORSA üzerine yeniden organize edeceğiz. Söke İşletme Fakültesi’ni dönüştüreceğiz. Nazilli’de İKTİSAT FAKÜLTESİ olduğu için bunlara gerek bulunmadığını düşünüyoruz. Dekanlarımız bu konuda ön çalışmalarını yapıyorlar. Konuyu YÖK’e götüreceğim.
Ahmet Gözen:
Nazilli Sümer Kampüsü yaklaşık 400 dönüm üzerine kurulu. Ancak içinde hiçbir fakülteniz yok. Laf olsun diye bir meslek yüksekokul var, başka da hiçbir şey yok. Nazilli halkı bundan çok büyük üzüntü duyuyor. Rektörlük olarak otunu temizleyecek paranız dahi yok. Mezbelelik halinde. Burayı ne yapacaksınız Sn. Rektörüm? Nazillililer buraya yeni bir üniversite açılmasını istiyor. Ne dersiniz? Burası varken İSABEYLİ Kampüsü’nün amacı nedir? Bunun hangi aklın tutulmasının sonucu olduğunu biliyorum. Defalarca yazdım bu konuyu.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Buranın bakımı için yeterli personelimiz yok. Açıkçası paramız da yetmiyor. Burası daha verimli kullanılabilir. İsabeyli Kampüsü açılmış. Burada üniversite açılmasına büyüklerimiz karar verir. Buraya üniversite kurulabilir mi derseniz? Neden olmasın? Tarım, hayvancılık ve tekstil üniversitesi, Konya’da olduğu gibi buraya da kurulabilir. Konya’da biliyorsunuz, Torku Holding böyle bir üniversite kurdu. Bu üniversiteyi Nazilli Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve ÖRKOOP birlikte açabilirler. Ben de elimden geldiğince destek olurum.
ADÜ MERKEZ KAMPÜSÜ VE ADÜ HASTAHANESİ
Ahmet Gözen:
ADÜ, kampüsü yüksek bir mevkide kurulduğu için şehre hep yüksekten bakıyor. Buraya hastalar gelirken ambulansta düştükleri bile oluyor. Bu kampüs şehirden kopuk. Ben yıllar evvel buranın ayrıca deprem riski olduğunu da yazmıştım. Hemen yanı başında Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin atık depolarının yer alması ise ayrı bir risk. ADÜ’nün buradaki en önemli birimlerinden biri TIP Fakültesi. ADÜ Hastanesi’nde neler yapıldığını da yazacağız. Sizden ADÜ Hastanesi’ni, TEKNOPARKI, fakülteleri, buralarda hizmet veren profesörleri, BIÇAK PARASI KONUSUNU, muayenehane açan profesörleri, hastaların önce bu muayenehanelere gidip sonra üniversitede tedavi olmalarını ve halkın buna ilişkin şikayetlerini, ADÜ’nün buradaki kampüsü hakkındaki görüşlerinizi dinlemek istiyorum. Buyurun söz sizin Sn. Rektörüm.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Ahmet ağabey, ADÜ Hastanemizin ek bölümü 5 katlı olarak yeni inşa edildi ve Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı. Göreve gelişimden yaklaşık 2 yıl evvel sadece ACİL kısmı aktif hale getirilmiş. Önceki Başhekimimize buradaki hizmetleri için teşekkür ediyorum. Bu hastane tam hizmete alınmamış. Ancak, biz Sağlık Bakanlığı’yla burada bir değişikliğe gittik. Konuyu hocalarımızla görüştük. Ben Mücahit Bey’i tanımıyordum; burada daha önce başhekimlik yapmış. Uşak’ta pandemi döneminde başarılı bir başhekimlik süreci geçirmiş. Daha önce de BAKÜ’de başhekimlik yapıyordu. Görüştüğüm bazı dostlarım bana “BAKÜ’de durumum çok iyi, çocuklarım burada eğitimlerine devam ediyorlar, gelemeyeceğim” dediler. Benzer bir tutumu mesela yakın dostum Mücahit Kapcıl’dan da gördüm. Bu kişi daha önce ADÜ Hastanesi’nde hizmet vermiş çok değerli bir hocamız. Şimdi İstanbul’da bir hastanede yöneticilik yapıyor. Teklifimi önce ona sundum; bana Mücahit Bey’in ismini verdi. Görüşmemizde kendisini ikna ettim. Oradaki çok iyi pozisyonu bıraktı ve ADÜ’ye geldi. Mücahit Bey’e açılışı yapılan ancak henüz tamamlanmayan bu binanın HİZMETE açılması talimatını verdim. Kendisi bana bu ek binayı EYLÜL 2023’e kadar hizmete sokacağı sözünü verdi. Ben de kendisine bunu başaramazsan “SENİ GÖREVDEN ALIRIM” dedim. O da bana “Hocam ben burayı tam anlamıyla açamazsam zaten görevden ayrılırım” dedi.
Burası 5 kat. Binada HEMOTOLOJİ ve KARDİYOLOJİ alanlarıyla ilgili ameliyathaneler olacak. Şu anda kardiyoloji hizmet verir durumda. Hocalarımız kardiyolojinin altın çağını yaşadığını söylüyorlar. Burası Ege’nin en büyük kardiyoloji bölümü. Bazı cihaz eksikliklerimiz var; onlar da yılbaşına doğru tamamlanacak. Yeni ADÜ ek binası Aydınlı hemşerilerimizin hizmetine sunulmuş olacak.
Ahmet Gözen:
Aydınlıların en çok şikâyet ettiği konu ameliyatlarda alınan BIÇAK PARASI. BU REZALET hakkında ne düşünüyorsunuz?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Bu kanunsuz bir uygulama. Bununla ilgili şikâyetler olursa gerekli idari işlemleri en ağır şekliyle başlatırım. Lütfen belgeli şikâyetlerini Aydınlılar bize bildirsinler. Bu konu RÜŞVETE girer. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden ADÜ’de çalışan doktorların şehirdeki muayenehanelerini kapatmalarına ilişkin bir yazı geldi. Muayenehanesi olan 20 doktor var; bu doktorlar bunları kapatacaklar.
Konuyu İl Sağlık Müdürlüğü’yle birlikte takip ediyoruz. Ben hocalarımdan muayenehanelerini hemen kapatmalarını istiyorum. RÜŞVET olan bıçak parasının alınmamasını istiyorum ve konunun takipçisiyim. Bu vatandaşa yapılan bir ZULÜMDÜR. Bu fakir halkın ameliyatları bu parayı vermedikleri zaman yapılmıyor. Vatandaşlarımız konuyla ilgili belgeleri bize ulaştırsınlar. Bizzat konunun takipçisi olacağım.
Ahmet Gözen:
Sn. Rektörüm, TEKNOKENT, ADÜ’nün kanayan yarası. Barakalarda TEKNOKENT olmaz. TEKNOKENT bizim çok önemli girişimlerimizden biri. Burada ne yapmayı düşünüyorsun?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Aydın Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Sanayi Odası’yla birlikte bir toplantı yaptık. Bu kuruluşlarımız bize destek veriyorlar. Milletvekillerimizi de alarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gidip TEKNOKENT için gerekli desteği isteyeceğiz. Söylediğiniz gibi, barakalarda TEKNOKENT olmaz. Muğla’yı ziyaret ettim; çok güzel bir teknokent kampüsleri var. Aynısını Aydınımıza da kazandırmak istiyorum; kurumlarımız ve AK PARTİ MİLLETVEKİLERİMİZLE birlikte. Aydınlı sanayicilerin burada yerleri var zaten.
Ahmet Gözen:
ADÜ’nün merkez kampüsü hakkında ne düşünüyorsunuz? Burası sosyal medyada ve basında çevre düzenlemesi, otoparkı ve sosyal donatıları nedeniyle çok eleştiri alıyor? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
EYT’yle birlikte personel kaybımız oldu, bu kayıp bugün itibarıyla 75’i buldu. Kampüsümüzde, eğitim birimlerinden tutun diğer yerlere kadar temizlik ve bakım konularında eksikliklerimiz var. Devletimiz bize kadro verdikçe kaybettiğimiz personelin yerine yenilerini alıyoruz.
NAZİLLİ BELEDİYEMİZ SAĞ OLSUN; BİZE ÇEVRE DÜZENLEMESİ İÇİN 2 haftada bir 30 kişi gönderiyor. Efeler Belediye Başkanımız her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Koçarlı Belediyemiz oradaki yüksek okulumuza çok büyük destek sağlıyor. Sn. Nedim Kaplan Başkanımız sağ olsunlar. Ayrıca Nazilli Belediye Başkanımız Kürşat Engin Bey’e de özellikle teşekkür ediyorum.
Ahmet Gözen:
Sn. Rektörüm, ADÜ Ziraat Fakültesi’nin Koçarlı’da elinde tuttuğu yaklaşık 700 dönümlük bir arazi var. Bu arazide hâlihazırda ne yapılıyor? Bu arazinin ADÜ’ye ve Aydın halkına ne faydası var? Üniversiteye ne gibi bir katkı sağlıyor? Varsa bu konuda sayısal bilgiler vermeniz mümkün mü?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Burayı iki hafta önce ziyaret ettim; araziyi gördüm. Burada normal bir çiftçilik yapmak istemiyoruz. Çiftçimize yol gösterecek şekilde yüksek katma değeri olan ürünler yetiştirilmesini istiyoruz. ZİRAAT FAKÜLTEMİZDEN Aydın’da kestane ağaçlarımızın kurumasına sebep olan kestane kanserine çözüm bulmasını istedim. TÜBİTAK’tan zaman zaman destek alınmış; ama çözüm yok.
Çiftçimizin zaten ekip biçtiği ürünleri bizim ekmememiz gerekiyor. Bizim çiftçimiz için katma değer yaratacak ürünler yetiştirmemiz gerekiyor. Biz AKREDİTE olmak istiyoruz. Bir üst lige geçmemiz gerekiyor. Burada TÜBİTAK’ın çok güzel bir laboratuvarı var. ADÜ’nün görevi buğday ve mısır ekmek, silaj yapmak değil. Misyonumuz yeni ürün gamları yaratmak, ülkemize, çiftçimize büyük gelir kapısı açacak ürünler üretmek ve hayvancılıkta öncü olmak. Bu bağlamda, arıcılık ve hayvancılık alanlarında HAYKOOP ve ÖRKOOP gibi kuruluşlarımızla birlikte projeler geliştirmek için iş birliği yapmaya hazırız. KAANLAR HOLDİNG’İN Buharkent’te GÜNDE 1000 TON süt işlediğini duydum. Onlarla da üniversite olarak iş birliğine hazırız. Ziraat fakültemizin dekanına gereken talimatları verdim; neticesini bekliyorum. Bu konularda tüm önerilere açığız. Özellikle kestane kanserini yenmemiz gerekiyor. Antep fıstığı da çok önemli bir bitkimiz. Elimizdeki bu arazilerde üretim yapma konusunu bilimsel açıdan akredite olup bir üst lige taşımamız gerekiyor. ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ OLARAK AYDINLI çiftçimizle iş birliği yapmaya hazırız. Bu heyecanımı sizinle paylaşmak istedim.
Ahmet Gözen:
Sn. Rektörüm, yaklaşık 2 saattir konuşuyoruz. Bana kıymetli zamanını ayırdın. Son sözlerini almak istiyorum. Aydınlılara ne mesaj vereceksin?
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
Yerel basında eleştiriler oldu. 4 aydır bu görevdeyim; bu çok kısa bir dönem. Biz bir şirket değiliz. Biz geldik ama dertlerimiz devam etti. Mezuniyet sürecini sorunsuz şekilde atlattık. Yeni döneme hazırlık yapıyoruz. Kontenjanlarımız artırıldı. 45 bini aktif, 60 bine yakın öğrencimiz var. Merkez kampüsteki öğrencilerimizin sayısı 25 bin civarında. Sağlıkla ilgili bölümler için 10 bin m2’lik bir bina yapacağız. Aydınlının, yerel basının biraz sabırlı olmasını istiyorum. Öğrencilerimizi uğurladık; yeni öğrencilerimizi alıyoruz. Yeni dönem için amfilerimizi ve sınıflarımızı hazırlıyoruz. Yurt sorunumuz yok. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız henüz ziyaretime gelmedi. Ancak özel kalemlerimiz vasıtasıyla haberleşiyoruz. Ankara’da olduğum için görüşememiştik. Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle henüz bir yardımlaşmamız yok.
Yolumuzla ilgili sıkıntımız var. Sn. Ulaştırma Bakanımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı benden önceki dönemlerde maalesef üniversitenin yolunu yapmayacağını ifade etmiş. Bu yolu önümüzdeki 4 yıl içinde bir şekilde yapmak istiyoruz. Ayrıca bir de alternatif yol yapılmalı. Üniversitemiz maalesef bu yol konusunda sıkıntı çekiyor. Yarın bir deprem olsa ve bu tek yol kapansa bunun vebalini kimse taşıyamaz. Onun için en kısa zamanda bu yolun ve alternatifinin yapılması gerekiyor. Bu yollar için Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Özlem Çerçioğlu’ndan destek bekliyoruz. Bize destek olurlarsa seviniriz.
Ahmet Gözen
Sn. Rektörüm göreve başlamanızın üzerinden yaklaşık 100 gün geçtikten sonra sizi Aydın’a ve ADÜ’ye hâkim gördüm. Hızlı şekilde vites büyütmeniz ve ilçeler dâhil sorunlara cesurca yaklaşmanız çok önemli. Sizinle kapanacak yüksek okulları ve açılacak bölümleri, her şeyi konuştuk. ADÜ, Aydınlının göz bebeğidir. Burası RAHAT BIRAKILMALI. Burası politik konuşmalar ile menfaat ilişkilerinin değil BİLİMİN KONUŞULACAĞI bir yer olmalı.
(HUKUK PRÖFOSÖRÜ OLAN Sn. Rektörümüz liseyi Sultanhisar’da bitirmiştir. Bu göreve atanması üzerine ailesini Ankara’dan Aydın’a getirmiştir. Biri 8, diğeri 15 yaşında iki erkek çocuğu olan Sn. Kent çocuklarını Aydın’da okutmaktadır. Aydınlı olan Sn. Rektörümüz Almanya’da 10 yıl kalmıştır. Akçeli konularda, Hukuk Profesörü olarak kimsenin gözünün yaşına bakmayan bu değerli Rektörümüze verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Kendisiyle inşallah 100 gün sonra tekrar bir röportaj yapıp AYDIN İLİNİN VİCDANI OLAN AYDINPOST.COM’da yayımlamak üzere anlaştık.)
Ahmet Gözen:
Sn. Rektörüm son sözlerinizi alayım.
ADÜ Rektörü Prof. Bülent Kent:
ADÜ’de çalışan hiçbir akrabam yok. Hemşericilik yapmayacağım. ADÜ’de görevini yerine getirmeyen her kim varsa gözünün yaşına bakmayacağım. Aslen Afyon Dinarlıyım. Küçükken Koçarlı Bıyıklı’ya geldik. Sonra Köşk’e ve Sultanhisar’a taşındık. İlkokul (Sultanhisar Zafer İlkokulu), ortaokul ve liseyi (Sultanhisar Lisesi) Sultanhisar’da okudum. Çocukluğumun ve gençliğimin en güzel yılları Sultanhisar’da geçti. 1989’da Sultanhisar’dan ayrılıp üniversiteye gittim.
Üniversitemizde liyakate uygun atamalar yapıyoruz. Dışarıdan atamalar yapmak istemiyoruz. Yerel basında ADÜ’de akrabam olduğu yönünde devamlı haberler yapılıyor. Burada hiçbir akrabamı işe almak gibi bir düşüncem yok. Ancak, kimlerin eşlerinin, çocuklarının ve akrabalarının da ADÜ’de çalıştığını biliyorum. Birilerinin ekmeğiyle de oynamak bir Aydınlı ve hukuk profesörü olarak bana yakışmaz. Lütfen bizi rahat bıraksınlar. Biz ADÜ’nün çıtasını yukarı çekmek için mücadele edeceğiz. Üniversiteler bilim yuvası olmalı. Burada bilim konuşulur; dedikodu yapılmaz. ADÜ’de profesöründen en alttaki çalışanına kadar hepsi başımın tacıdır. Onlar ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ’nin yılmaz neferleridir. Onlarla gurur duyuyorum. Ancak, hata yapanı da affetmem. İsmini taşıdığımız Demokrasi Şehidi Rahmetli Sn. Adnan Menderes’i minnetle anıyorum. Devletimize ve milletimize layık çalışmalar yapacağıma söz veriyorum.
Ahmet Ağabey, dertlerimizi ve çalışmalarımızı bir basın büyüğü olarak sizinle paylaştım. Beni dinlediğiniz için size ve AYDINPOST’a teşekkür ediyorum. Basın bize son dönemde haksız eleştiriler yöneltti. Ben kadromu yenileyebilirim. Sn. Cumhurbaşkanımız da yeniledi; bu doğaldır. Ben ilk konuşmamda “devlette devamlılık esastır” dedim. Önceki yönetimle bir sorunumuz yok. Biz akademisyeniz; zamanı gelir yönetici oluruz, zamanı gelir bilim adamlığına devam ederiz. Bunları çok abartmanın gereği yok. Sizin aracılığınızla Aydın halkına saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum. Biz halkımızın emrindeyiz.
Sn. Rektörümüzün verdiği bilgiler için kendisine çok teşekkür ediyor, hepinize iyi bir hafta diliyorum.